19 Comments
Nov 30, 2023Liked by Ernst-Jan Pfauth

Wat ik doe om uitstelgedrag te voorkomen, is altijd voelen waar m'n energie naar staat om te bepalen wat ik ga doen. In de ochtend is dat vaak lastige taken, en in een middagdip iets simpelers. Ik schrap wat niet echt belangrijk is. Ik leg me erbij neer dat ik niet alle interessante dingen kan onthouden ook al zou ik dat willen.

En misschien nog wel het belangrijkste wat ik doe, is ik maak mijn acties heel concreet. Dus niet: verjaardagskaartje sturen. Maar 3 acties: kaartje en postzegel kopen / kaartje schrijven / kaartje op de bus doen. Alles wat vaag, moeilijk of groot lijkt, stel ik uit. Dus ik maak alles concreet, simpel en klein.

Expand full comment
Nov 30, 2023Liked by Ernst-Jan Pfauth

Ik heb vooral uitstelgedrag voor kleine taakjes die deels ook tussendoor komen gedurende de week (mijn boekhouder wat mailen, iemand een kaart sturen, nieuwe batterijen kopen). Mijn lifehack is: schrijf zo’n taak, hoe klein ook, direct op. Ik doe dat soms op papier maar ook digitaal - als ik dan denk “wat moest ik ook alweer kopen?” als ik in de stad loop, kan ik op dat Niet Vergeten-lijstje kijken. Ook plan ik dat soort dingen soms in mijn pauze tijdens het thuiswerken. Rondje lopen en dan zo’n taakje doen (bv een cadeautje kopen). En zo’n lijstje afvinken is natuurlijk sowieso fijn! In mijn hoofd hoor ik het Wunderlist-geluid dan nog ergens, haha.

Expand full comment

Uitstelgedrag ga ik te lijf door wanneer ik uitstelgedrag neigingen heb voor de ene taak, in deze tijd een andere taak die is blijven liggen door uitstelgedrag op te pakken. Wonderbaarlijk genoeg werkt dit, en zo komt alles toch nog aan bod (zij het iets later dan gepland)

Expand full comment

Dag Ernst-Jan, geniet altijd van de Jonge Jaren-interviews, het maakt zoveel duidelijk. Van het interview met Noraly Beyer is mij blijven intrigeren de banden van de decembermoorden die ze direct bij aankomst in Nederland aan Hugo van Rijn heeft gegeven. Wat ik mij herinner heeft die nauwe relaties met Suriname gehad. Die banden zijn daarna zoekgeraakt. Dat is opmerkelijk. Het moet bijzonder materiaal geweest zijn waarbij grote belangen betrokken waren (en zijn). Noraly Beyer moet een idee hebben wat er gebeurd is met die banden maar wil blijkbaar verder niets zeggen. Nu het proces Bouterse definitief is schoot mij deze vreemde gang van zaken weer te binnen.

Expand full comment

Hoe ga je eigenlijk met je accountability partner, Ernst-Jan? Ik overweeg om er met eentje te starten en ben benieuwd of je er nog steeds zo enthousiast over bent.

Expand full comment

Ik stel mijn uitstelgedrag uit.

Expand full comment

Ik pas vaak de 5 minuten regel toe. Ik begin aan de betreffende taak, als ik er na 5 minuten nog niet in zit, geen energie voor heb of er gewoon nog steeds geen zin in heb, dan leg ik hem weg voor later. Negen van de tien keer zit ik er na 5 minuten in en maak ik de taak gewoon af.

Ik vind Robins tip ook master: de taak concreet maken en kleine/simpele acties eraan hangen.

Expand full comment

Ik heb moeite met mijn bedtijd uit te stellen, dus ik stel mezelf soms een gelijkaardige vraag: zou ik vroeger opstaan om dit te doen?

Als ik maar gewoon zit te scrollen op mijn gsm, dan is het antwoord nee. Maar soms kan het antwoord ook ja zijn, bijvoorbeeld als ik in de flow zit van een creatief project en daardoor te laat ga slapen.

Expand full comment

Voor nu nog een vraag aan jou: hoe ga jij uitstelgedrag te lijf?

1. Dingen die geen vast einde kennen, zoals verder lezen in een boek of televisie kijken, moeten wachten tot na de dingen die na een vaste tijd of inspanning gedaan zijn, zoals het dagelijkse huishouden.

2. Wanneer je ergens nooit zin in hebt kun je het net zo goed nu doen.

Expand full comment

Deze brief lezen om eindelijk te beginnen met het schrijven van de essays die me al weken tergen. Zit nu in zelfisolatie maar zelfs dat helpt niet, wel deze brief, precies op het juiste moment. 💪

Expand full comment