Carrièretips van Eva Jinek
En waarom het belangrijk is je routines af en toe te doorbreken. Plus een eenvoudige vraag om je zelfvertrouwen te vergroten, vier boekentips, Vampire Weekend en een indrukwekkende documentairereeks.
Hi, ik ben Ernst-Jan Pfauth, mede-oprichter van De Correspondent en POM. Elke maand schrijf ik een nieuwsbrief over intentioneel leven. Ben je nog geen lid? Geef je hier op:
1. Ben je zenuwachtig als je een presentatie moet geven? Volgens het boek To Sell is Human geeft jezelf moed inspreken enkel een korte boost. Stel jezelf liever deze vraag: “Kan ik een goede presentatie geven?”. Zo’n zelfondervraging heeft een krachtiger en langduriger effect, want volgens onderzoekers komt je brein dan met rationele argumenten (‘Ik heb het eerder succesvol gedaan’ of ‘Ik heb het goed voorbereid’).
2. Ik las een roman met de lugubere titel Jaag je ploeg over de botten der doden. De Poolse Nobelprijswinnaar Olga Tokarczuk schrijft over de traditionele jacht in een bergdorp. Deze diepzinnige detective heeft precies de juiste balans tussen overdenkingen en plot.
3. De vierdelige documentairereeks STAAL over de strijd tussen Tata Steel en omwonenden heeft alles: schitterend camerawerk, sfeervolle soundtrack (met een Mama Appelsap van jewelste in de intro), hoge informatiedichtheid, toegang tot alle hoofdrolspelers en bovenal een evenwichtig en menselijk beeld van een ingewikkeld maatschappelijk probleem (waar vind je dat nog?). Ik kan de reeks niet genoeg aanraden.
4. Ik was in het Normandische kustplaatsje Trouville1 en kwam overal sporen van de schrijver Marguerite Duras tegen. Nadat ik in haar favoriete restaurant had gegeten, vond ik dat ik op z’n minst haar populairste boek moest lezen. In het autobiografische De Minnaar (1984) onderzoekt ze de affaire die ze had als vijftienjarig meisje in het toenmalige Frans-Indochina met een rijke Chinese jongeman. Een koortsdroom op papier en een monument voor hoe schrijven je kan helpen jezelf te begrijpen.
5. De laatste weken heb ik veel nagedacht over dit stuk uit de Financial Times: The Life Ruining Power of Routines. Goede gewoontes zoals een Dankboek, slaapschema of sporten kunnen je verder helpen in het leven. Maar als ze van een middel voor een intentioneel leven uitgroeien tot een doel op zich, eindig je in een zelfgebouwde gevangenis van routines. In dit artikel vertel ik hoe je dat kunt vermijden.
6. In het FT-artikel vond ik ook de inspirerende aanmoediging van neuropsycholoog Judith Schomaker om jezelf bloot te stellen aan nieuwe omgevingen. Zo daag je jezelf uit en leggen je hersenen nieuwe verbindingen aan. Dit houdt ze flexibel en gezond. Ik belde Judith en in dit korte interview legt ze uit hoe nieuwe omgevingen je leergierig en avontuurlijker maken.
7. Was je teleurgesteld over de gratis versie van ChatGPT? Goed nieuws: de beste versie is nu gratis beschikbaar en het verschil is als dag en nacht. Probeer het hier uit.
8. Het meest beluisterde interview van mijn podcast Jonge Jaren is de aflevering met
. Daarin deelt ze haar carrièrelessen. Eerst stond deze aflevering alleen op Podimo, maar nu kun je het gesprek ook op Spotify luisteren. Liever lezen? Dat kan hier.9. Nieuwsbrieftips! Ik lees
met veel plezier. Daarin analyseert schrijver waarom een scène, songtekst of slotzin nou zo goed is. schrijft heel slim over populaire cultuur, zoals dit stuk over mannelijkheid en agressie en podcastpro vertelt hoe je podcast (nog) beter kan.10. Onconventionele ongesponsorde zomertip: vegan softijs met olijfolie en zoutvlokken bij Stach.
11. Ik was zeer onder de indruk van het boek The Return van de Libische auteur Hisham Matar. Omdat zijn vader oppositieleider was, moest het gezin Libië ontvluchten. Matar beschrijft op onderkoelde wijze hoe de geheime dienst hen opjaagt en uiteindelijk zijn vader kidnapt. Zijn zoektocht geeft veel inzicht in hoe Westerse politici en multinationals schipperen tussen mensenrechten en zakelijke belangen. Aanrader!
12. Hoe stel je prioriteiten? De Texaanse kunstenaar Austin Kleon heeft er een aardig – en bijzonder confronterend – ezelsbruggetje voor bedacht: “Werk, familie, scene. Kies er twee.” Werk spreekt voor zich, familie staat voor je partner, kinderen en je meest dierbare vriendschappen en scene staat voor openingsfeestjes, prestige, belangrijke vrienden, uitnodigingen en alle andere dingen die je aanzien geven. Welke van de twee kies je? En welke laat je verslonzen?
13. Ik volgde mijn uitgaven de laatste maanden niet zo goed, maar er ging niks mis. Want alle belangrijke financiële besluiten – zoals sparen en investeren – heb ik geautomatiseerd. In dit artikel vertel ik hoe je ook zo’n persoonlijk geldsysteem kunt maken. Eén keer wat werk, jarenlang plezier van.
14 Sorry aan alle werkgevers van Nederland, maar vier van m’n vrienden hebben al salarisverhoging geregeld met de tips die
in deze YouTube-aflevering deelt (ook op Spotify). Vandaag is de laatste kans om Het boek waarvan je baas niet wil dat je het leest voor te bestellen. Je ontvangt dan het ebook gratis en krijgt toegang tot een webinar over salarisverhoging. Zo’n gesprek over je salaris is een paar minuten ongemakkelijk, maar levert je jarenlang meer geld op.15. Zo fijn dat Vampire Weekend terug is. In december spelen ze in Amsterdam (er zijn nog kaartjes). Ik luisterde het nieuwe album voor het eerst op de fiets. Niet slim, want ik raakte totaal overweldigd. Pas toen ik er echt de tijd voor nam, kon ik Only God Was Above Us waarderen. Neem alleen al deze zin, uit onderstaand nummer: “Too old for dyin' young, too young to live alone”.
Oh en voor ik het vergeet: ik tipte eerder dit opzwepende nummer van New Orleans-jazzlegende Trombone Shorty. Hij komt 1 juli naar Nederland!
PS. Gebruik je Telegram en wil je een notificatie ontvangen als ik een nieuw artikel schrijf? Abonneer je op mijn kanaal.
Ook een tip trouwens. Mooie oude Franse chic.