Dit boek helpt je met intentioneel leven
En weerstand te bieden aan de constante afleidende stroom van reclames, sociale media en oppervlakkige succesnormen
Hi, ik ben Ernst-Jan Pfauth, mede-oprichter van De Correspondent en POM. Elke maand deel ik een algoritmevrij lijstje aanbevelingen met alles waar ik blij van word, zoals boeken- en cultuurtips en inzichten over intentioneel leven. Welkom aan 1.918 nieuwe abonnees! Ben je nog geen lid? Geef je hier op:
Voor ik begin met de vertrouwde lijst aanbevelingen, heb ik iets heel leuks te vertellen. Mijn nieuwe boek over intentioneel leven komt eraan! Daarin deel ik zeven wetenschappelijk-onderbouwde en zeer effectieve gewoontes voor meer focus en geluk:
Intentioneel leven is het resultaat van mijn persoonlijke zoektocht van negen jaar, naar hoe je in deze drukke wereld toch naar je waarden kunt leven en gelukkig kunt zijn. Het helpt mij, en straks hopelijk jou ook, om weerstand te bieden aan de constante afleidende stroom van reclames, sociale media en oppervlakkige succesnormen.
Rutger Bregman noemt het een ‘verademing in de zelfhulp’, Francine Oomen ‘een praktisch, boeiend, informatief en vooral stimulerend boek’, Nina Pierson vindt het ‘dé gids om daadwerkelijk je leven in te richten vanuit een plek van regie en autonomie’, Jonas Kooyman (Havermelkelite) noemt het ‘een confronterende must-read’, en het boek daagde Rick Pastoor direct uit om ‘opnieuw na te denken’ hoe hij ‘als vriend, als echtgenoot en als vader in het leven staat’.
Je kunt het hardcover boek vanaf nu voorbestellen, dan heb je het op de dag van verschijnen (19 november) in huis. Voor je vroege vertrouwen krijg je als dank deze extra’s:
Je krijgt het e-boek gratis bij het papieren boek.
Je krijgt een uitnodiging voor mijn exclusieve online Q&A over Intentioneel leven.
Je krijgt digitale versies van alle oefeningen uit het boek.
Plus een welkomstvideo van mij over hoe je alvast met intentioneel leven kunt beginnen.
Ik ben zó benieuwd wat je van het boek gaat vinden. 😅
Oké, back to our scheduled programming:
1. In de schitterende novelle Foster van Claire Keegan kwam ik dit wijze advies tegen: “‘You don’t ever have to say anything. Always remember that as a thing you need never do. Many’s the man lost much just because he missed a perfect opportunity to say nothing.’” Lees zeker deze mooie recensie van Foster.
2. Ik ben soms bang dat schrijven als vaardigheid overbodig wordt door AI. Maar uitgerekend Sam Altman, de baas van OpenAI, verwacht dat schrijven nog lang een belangrijke skill blijft. Het helpt hem met 1) vage ideeën scherpstellen, 2) denkblokkades te overwinnen en 3) beter te communiceren op werk. Altmans eindconclusie is dat het, ongeacht de ontwikkeling van AI, altijd relevant blijft om te leren schrijven, omdat het helpt je gedachten te ordenen.
3. Voel je je schuldig over het zooitje op je bureau? Niet doen. Clean desk policy is over rated, blijkt uit onderzoek. Een rommelig bureau kan juist leiden tot nieuwe inzichten en ideeën, want die rommel zit vol ‘visuele aanwijzingen’.
4. NotebookLM blijft me verbazen. Dit taalmodel van Google communiceert uitsluitend met bronnen die jij aanlevert. Bij mij zijn dat alle interessante boekpassages die ik ooit met Readwise markeerde. Laatst bereidde ik een interview met organisatiepsycholoog
voor. Ik vroeg ter inspiratie aan NotebookLM om tien vragen te verzinnen op basis van zinnen die ik in Grants boeken gearceerd had. Niet alleen kreeg ik resultaten uit Grants eigen werk, maar ook uit boeken die hem citeerden. Zo handig!5. Ik interviewde Adam Grant op het Amsterdam Business Forum. Na zijn keynote zag ik hem druk schrijven in een notitieboekje. Ik vroeg hem waarom. Hij bleek meteen een paar mensen om een cijfer van nul tot tien gevraagd te hebben. "Wees eerlijk, ik kan tegen een stootje", zei Adam daarbij. Na het cijfer vroeg hij: "Wat zou ik kunnen doen om dit cijfer dichter bij de 10 te krijgen?”. Degene aan wie hij het vraagt, denkt dan meer in termen van advies dan in kritiek. Dat levert volgens Adam vaak meer toepasbare feedback op. Ik zou zeggen: probeer het eens uit!
6. Op diezelfde conferentie sprak Brené ‘Moed van imperfectie’ Brown. Ik zag altijd een vermeende tegenstelling tussen empathisch leiderschap en duidelijkheid. Ik dacht dat duidelijk zijn al snel ‘hard’ of ‘onvriendelijk’ zou overkomen. Brown vertelde dat empathie juist hand in hand gaat met helderheid. Door eerlijk te zeggen wat je niet goed of onwenselijk vindt, geef je collega’s zekerheid. Zwijgen is niet empathisch, want dan laat je hen in onzekerheid. Ze gaf zelf een schitterend voorbeeld vlak voordat ze haar praatje voorbij was: ‘I’m gonna give you a preview of what happens next. I’m going to exit the stage by myself, and I’ll remain by myself.’ Als enige spreker werd ze niet onder de fans bedolven (terwijl de halve zaal er vol mee zat).
7. Ik geniet enorm van het interviewen op een podium, in plaats van in een stille studio. Door de reacties van het publiek is het veel spannender. Daarom vind ik het heel leuk om te vertellen dat
Smithuijsen en ik op 27 november een nieuwe interviewshow presenteren: Jonge Jaren Live. We interviewen sterrenchef Ron Blaauw, regisseur Daria Bukvić en politicus Marjolein Moorman over hun vroege inspiratiebronnen. Ben je er ook bij?8. De roman The Midnight Library van Matt Haig gaat over een heel zwaar onderwerp. Hoofdpersoon Nora wil niet meer leven en belandt in een bibliotheek vol boeken met daarin levens die ze ook geleefd had kunnen hebben. Wat als ze wél bij dat ene vriendje was gebleven? Of als ze in haar rockband was gebleven? Nora probeert talloze mogelijke levenspaden uit, en komt dan tot belangrijke conclusies. Geweldig magisch-realistisch boek.
9. In het boek Filterworld beschrijft Kyle Chayka hoe belangrijk het is om je smaak te bewaken tegen de invloed van algoritmes. Voor je het weet lezen we door Kindle recommendations en Booktok allemaal hetzelfde. Op deze zes algoritmevrije manieren ontdek ik verrassende boeken. Check bijvoorbeeld altijd de afgeprijsde boeken en vereer altijd even een boekenkraampje met een bezoek:
10. Deze tip is alleen leuk als je The Sopranos hebt gezien (sowieso geen verspilling van je tijd om die oerserie een kans te geven). Op HBO Max blikt de nukkige maker David Chase in een tweedelige documentaire terug op hoe The Sopranos tot stand kwam. Ik vind portretten van mensen die één worden met hun werk altijd fascinerend om te zien. Chase verwerkte zijn eigen trauma’s in het script. De makers laten vervolgens zonder opsmuk zien hoe dat tot een giftige sfeer in de writer’s room leidde. Echt een goede docu.
11. Dicteren is soms handiger en sneller dan schrijven. De laatste tijd spreek ik bijna al mijn mailtjes in. Dat komt door de eenvoudige Mac-app Wispr Flow. Je hoeft alleen maar een knop op je toetsenbord in te drukken en te praten. Omdat je gesproken tekst door een slim taalmodel verwerkt wordt, zitten er vrijwel geen fouten in de uitwerking. Scheelt echt veel tijd, en het komt ook vaak vriendelijker over dan schrijftaal.
12. Voor Jonge Jaren sprak ik met kunstenaar Iris Kensmil, die indrukwekkende schilderijen maakt over de emancipatie van de zwarte mens. Het duurde jaren voordat ze deze richting ontdekte. Ze vertelde hoe ze erop vertrouwt dat je vanzelf je weg ontdekt door dagelijks te schilderen, tekenen en afbeeldingen te verzamelen: “Het gaat niet allemaal 1, 2, 3... maar je legt vanzelf dwarsverbanden.” Gebeurtenissen die impact hebben, komen later terug in haar werk: “Dan denk ik: jeetje, dat houdt me eigenlijk al mijn hele leven bezig.” Trust the process.
13. Nu het kouder wordt, ga ik zó lekker op dit soort natuurvlogs over kamperen in je Jeep bij minus 28:
Dat was de nieuwsbrief voor deze maand. Dank aan
en voor de boekentips.Als Intentioneel leven je interessant lijkt, zou je het boek dan alvast willen voorbestellen? Met elke voorbestelling komt het boek hoger binnen op de bestsellerlijst en zo ontdekt een breder publiek de waarde van een intentioneel leven 🫶
Boek besteld, heel benieuwd! Lees je stukken met veel plezier, dankjewel dat je er bent 🥰
Gefeliciteerd met je boek! Tip als je Foster mooi vond. Kijk de voor een Oscar genomineerde verfilming ‘A Quiet Girl’. Dit is de verfilming van Foster. https://youtu.be/LGWyqty2m-A?feature=shared